0722523093 office@atalantalogistic.ro

Stiati ca?

Știați că?

Pe cât este de gustos, pe atât este de complex. Jamonul are numeroase clasificări în funcție de rasă, alimentație, preparare etc. Acest articol te va ajuta să înțelegi termenii referitori la jambon și totodată să cunoști produsul pe care îl cumperi.

1. Câte tipuri de jamon există?

Jamonul se împarte în 2 mari clase în funcție de rasa porcului și alimentația acestuia:

 • Jamon Iberic (provenită de la porci iberici – Pata Negra)
 • Jamon Serrano (provenită de la porci albi)

De aici începe o întreagă poveste.

Vom începe cu jamonul iberic.

A. jamonul iberic (PATA NEGRA/ COPITA NEAGRĂ)

 

Jamonul iberic ocupă un loc special printre delicatesele cele mai apreciate în bucătăria de înaltă clasă. Clasarea în categorii a acestor produse derivă din 2 elemente fundamentale: rasa porcului iberic și alimentația sa.

·      particularitățile rasei:

Animal cu pielea de culoare ceniușiu închis, supranumit și Iberico Pata Negra, porcul iberic este o specie unică care a dezvoltat o caracteristică genetică prin care reușește să acumuleze grăsime în masa musculară, conferind consistență, gust și aromă produselor.

Acesta trăiește în Peninsula Iberică, situată în sudul Europei.

CLASIFICARE:

Clasificarea jamonului DUPĂ RASĂ:

Jambonul iberic pur este diferit de cel combinat cu porcul Duroc. Tocmai din acest motiv putem clasifica astfel:

 • Jambonul Iberic 100%: alcătuit din carne provenită dintr-un porc 100% iberic

 

 • % Jambon Iberic cu Duroc: în acest caz va trebui indicat procentajul de încrucișare cu porcul Duroc (50% sau 75%)
 • Porcii Duroc sunt o rasă de porc alb tipic Statelor Unite, cu carne grasă, care este foarte potrivită pentru a face jambon. Această rasă este o încrucișare între două rase de porci cu ascendență europeană și africană: Old Duroc și Red Jersey. Porcul Duroc este un animal foarte puternic și are o mare capacitate de adaptare la mediu. Între anii 1882 și 1885 rasa porcilor Duroc a fost oficial recunoscută în toată lumea. Culoarea acestora – roșu – ruginie – este deosebită și diferă de culoarea celorlalte rase.

clasificarea jambonului După ALIMENTAȚIE

În funcție de dieta porcului, jamonul iberic se împarte în trei categorii de calitate:

 • Jamon Bellota: porcul iberic este crescut și hrănit în sălbăticie pe pășuni, iar în ultimele luni de îngrășare a fost hrănit cu ierburi naturale și ghindă. Acesta reprezintă nivelul de calitate maxim pe care îl poate avea un jambon spaniol, fiind și cel mai scump de pe piață. Porcul iberic are foarte multă grăsime și de aceea, carnea poate sta mai mult timp la uscat, obținând o aromă mai intensă și mai complexă. Maturarea sa poate avea o durată de până la 3 ani. Porcii sunt eliberați în câmp la vârsta de 10 luni. Datorită ghindelor, aceștia se îngrașă 1kg pe zi, iar dupa 3-4 luni își dublează greutatea. Antioxidanții din ghinde ajută la conservarea jambonului pentru o perioadă mai lungă. În timpul procesului de zvântare, grăsimea devine monosaturată, adică are un nivel ridicat de acid oleic (benefic pentru organismul uman). Singura grăsime mai bogată în acid oleic este uleiul de măsline.

 

 • Jamon de Cebo de Campo: porcul iberic este crescut și hrănit atât în sălbăticie pe pășuni naturale cât și cu furaje

 

 • Jamon de Cebo: porcul iberic nu a fost crescut în libertate, ci în ferme, iar hrana se bazează pe furaje de cereale și leguminoase. Este cel mai ieftin din clasa lui iar conservarea sa durează 2 ani.

·      Prepararea:

Pulpele de porc iberic se maturează lent în zonele muntoase cu climat temperat, cu aer uscat în timpul verii și cu temperaturi scăzute pe timp de iarnă. Sărarea acestora se face și astăzi precum odinioară, cu sare extrasă, rafinată și purificată din Marea Mediterană, urmând apoi un proces gradual și natural de transformare și maturare a pulpelor în jamboane crud-uscate.

Acest proces unic si complex de maturare – uscare durează între 7 și 36 luni de zile pentru fiecare jambon, în funcție de particularitățile acestuia și de calitatea dorită.

La fel ca vinul bun, jambonul iberic ajunge încet la maturitate în beciurile întunecoase, răcoroase și uscate, special amenajate în fabricile din Spania. Trecerea lunilor creează aromele sugestive si savoarea intensă specifică produselor iberice.

Porcii iberici reprezintă o specie unică, fiind rezultatul a mii de ani de selecție și eforturi de adaptare la condițiile naturale din Peninsula Iberică.

În decursul acestui proces de selecție, porcii iberici au dezvoltat o caracteristica genetică singulară care le permite să înmagazineze rezerve de grăsime infiltrată în masa musculară, dând astfel un aspect marmorat cărnii și conferind o consistență, gust și aromă inconfundabile produselor elaborate cu această materie prima.

ETICHETAREA  JAMONULUI  IBERIC

 

 • Eticheta Neagră: jamon Bellota 100% Iberic

*** carnea provine dintr-un porc iberic 100% crescut în sălbăticie pe pășuni, iar în ultimele luni de îngrășare a fost hrănit cu ierburi naturale și ghindă

 

 • Eticheta Roșie: Jamon Bellota Iberic

*** carnea provine dintr-un porc iberic (50% sau 75%), crescut în sălbăticie pe pășuni, iar în ultimele luni de îngrășare a fost hrănit cu ierburi naturale și ghindă

 

 • Eticheta Verde: Jamon de Cebo de Campo Iberic.

       *** carnea provine dintr-un porc Iberic (75%,50%) crescut in salbaticie care a fost hranit atat pe pasuni naturale cat si cu furaje.

 • Eticheta Alba: Jamon de Cebo Iberic.

*** carnea provine dintr-un porc iberic (75%,50%) care nu a fost crescut în libertate, ci în ferme, și a cărui hrănire se bazează pe furaje de cereale și leguminoase

* Pe etichetele roșii, verzi sau albe, comercianții trebuie să specifice procentul de rasă iberică, care va fi de cel puțin 50%  porc Iberic.

 

Etichetarea Jamonului Spaniol dupa Rasa si alimentatie.

 

 

B. jamonul de cerdo blanco (de porc alb)

 

Acesta se clasifică în:

 • Jamon Serrano

Obținut din porci de rasă albă: Duroc, Landrace, Large White, Pietrain cu o alimentație cu un procent ridicat de cereale. Proces de maturare: 7-24 luni

 • Jamon Curado

Obținut din porci de rasă albă: Duroc, Landrace, Large White, Pietrain de obicei crescuți în regim intensiv, hrăniți cu furaje cu un procent ridicat de cereale. Proces de maturare: 7-16 luni

 

 

 

 

Pe lângă această clasificare, mai avem și următorii termeni:

 • Bodega o Cava: 9 luni de maturare
 • Reserva o Añejo: 12 luni de maturare
 • Gran Reserva: 15 luni de maturare

2. Valori nutriționale ale jamonului

 

Jambonul spaniol este bogat în:

 • proteine
 • vitamina B1
 • zinc
 • fier
 • magneziu

 

Valoarea energetică a jambonului/100g produs este de 242 kcal:

 • umiditate -57,5%
 • proteine -28,5%
 • lipide – 14,5%
 • carbohidrati – 0%

3.  RECOMANDĂRO DE SERVIRE

Temperatura optimă de servire: 20 ° – 24 °C.

În ultimele decenii, diferite delicatese străine au devenit în sfârșit destul de accesibile pentru mulți. Jamonul este printre acestea. Dar, pe lângă faptul că este vorba despre carnea maturată a unui porc de origone spaniolă, nu știm nimic despre acest produs surprinzător de gustos. De exemplu, nu avem idee cum să păstrăm o astfel de delicatesă.De fapt, nu este necesar să se creeze condiții speciale pentru păstrare.

 

 

Reguli de bază de păstrare şi consum al jamonului spaniol:

 • În ciuda faptului că jamonul este în esență carne de porc maturată crudă, depozitarea sa nu necesită temperaturi scăzute. În plus, frigul este în detrimentul gustului acestei delicatese. Jamonul trebuie păstrat într-o încăpere bine ventilată, cu umiditate scăzută, unde temperatura poate fi  între 16 și 20 ° C, adică în condiții normale de uz casnic.
 • Jamonul nu face parte din categoria produselor care pot fi congelate. Această delicatesă trebuie păstrată conform indicaţiilor de mai-sus şi consumată în perioada de valabilitate, altfel îşi pierde gustul și aroma originală.
 • Jamonul neînceput se păstrează cel mai bine suspendat pe verticală, eliberat de ambalaj, dar îl puteți fixa și într-un dispozitiv special pentru comoditatea tăierii – suport numit jamoner.
 • Este de reținut faptul că în niciun caz jamonul nu trebuie păstrat mult timp în ambalaj din plastic sau în folie. Păstrarea lui în folie de plastic se poate face numai pe o perioadă scurtă, de exemplu pentru transport.
 • Un jamon odată început poate fi consumat timp de 4 luni. În același timp, este necesar să se ia măsuri pentru a se asigura ca zona de tăiere să rămână proaspătă şi neoxidată. Este suficient ca odată început să acoperiţi jamonul cu o hârtie pergament sau un prosop de bumbac curat. Puteți sa ungeţi pergamentul cu ulei vegetal sau pur și simplu sa tamponaţi carnea cu un ulei vegetal la alegere.
 • Este recomandat să nu păstrați deloc feliile de jamon gata tăiate ci să le consumaţi imediat, dar dacă mai rămân câteva felii, ar trebui să fie puse la frigider. Este indicat să nu folosiți un film alimentar care va reduce din calitatea produsului, ci o folie sau hârtie pergament, care să nu vină în contact cu direct cu carnea. Cel mai bine este să acoperiți farfuria cu felii de jamon cu un prosop umed. Şi în această formă, produsul este de dorit să nu se păstreze mai mult de 12 ore. Înainte de consum, jamonul din frigider trebuie menținut pentru câteva minute la temperatura camerei pentru a-şi recăpăta gustul său natural.
 • Când depozitați jamonul lângă alte produse care au un miros pronunțat, să aveţi în vedere că acesta îl poate împrumuta cu ușurință, iar calitatea gustului feliilor de jamon va fi deteriorată iremediabil.
 • În cazul în care apare mucegai pe suprafaţa jamonului neînceput, acest lucru nu înseamnă că produsul este deteriorat. La urma urmei, mâncăm brânză cu mucegai și fără teamă bem brandy tot cu acest miros caracteristic. Mucegaiul dovedeşte că acesta are o origine naturală nobilă și nu poate fi vorba despre deteriorarea produsului. Trebuie doar să curățați suprafața cu un prosop înmuiat în ulei vegetal și să începeti să îl tăiați. Dacă stratul de grăsime de sub piele are un gust amar, acesta trebuie de asemenea eliminat.

Tutorial procedura taiere Jamon Spaniol

Tutorial procedura taiere Jamon/Paleta

Asemănările dintre Jamon serrano și prosciutto

Șunca maturată este tipică sudului Europei. Cei doi mari producători internaționali de astfel de produse sunt Spania și Italia, cu Jamón Serrano și, respectiv, Prosciutto crudo. În Portugalia, este produs și presunto (șuncă portugheză), deși este mai puțin cunoscută, este tot un produs al Peninsulei Iberice.

Dacă ați încercat Jamon Serrano și Prosciutto, aţi observat că feliile lor sunt asemănătoare deoarece ambele provin din aceeași rasa de porc: porcul alb. Cu toate acestea, sunt oarecum diferite la gust. Ambele sunt foarte savuroase, dar fiecare are particularitățile sale.

Diferenţele dintre Jamon serrano și prosciutto

Ce este prosciutto italian?

Cuvântul „prosciutto” provine din cuvântul italian prosciugare care înseamnă „a se usca bine”. Acest tip de produs se prepară din picioarele posterioare ale porcilor albi, care sunt sărațe, maturate și uneori chiar fierțe în vin (acest lucru nemaifiind maturare). Procesul de fabricație poate dura de la nouă luni la doi ani, în funcție de tipul de prosciutto. Greutatea animalului trebuie să atingă minimum 160 kg, iar rasa de porc alb este de obicei White White, Landrance sau Duroc. Acesta din urmă este folosit și pentru încrucișarea cu porcul femelă 100% iberic, din a cărui carne se prepară şi savurosul jamon iberic.

Cât despre originile producției de prosciutto, se prepară în regiunile Toscana și Emilia, dar cele mai cunoscute sunt cele din Parma, Fruili-Venezia Giulia și San Daniele. Dintre toate, există și unele cu denumirea de origine protejată sau similară. Cele mai cunoscute sunt:

 • Prosciutto di Parma, Italy, O.P.
 • Prosciutto di San Daniele, Italy, D.O.P.
 • Prosciutto di Modena, Italy, D.O.P.
 • Prosciutto Toscano, Italy, D.O.P.

 

Primele două, Prosciutto di Parma și Prosciutto di San Daniele, sunt cele mai cunoscute pe plan internațional și, cel mai probabil, trebuia să fi auzit despre ele. Ambele tipuri sunt destul deasemănătoare ca aspect, aromă și textură, ceea ce variază este hrănirea animalului. Porcilor din Parma li se oferă chiar faimoasa lor brânză în dietă.

Prosciutto di San Daniele are un gust mai dulce, iar coloratura sa este mai puțin roz decât cel al Parmei.

Acestea fiind spuse, să ne uităm la principalele diferențe dintre Prosciutto și Jamon serrano:

Textura și forma

Prosciutto, în special cel al Parmei, se simte la gust mai dulce și mai umed decât Jamon Serrano sau Gran Reserva. Gran Reserva este mai matur și intens ca textură şi gust.

Prosciutto brut este de obicei dezosat parțial sau complet înainte de a trece prin procesul de maturare, de unde și forma cea mai turtită în formă de bandurria.

Hrănirea și maturarea

Timpul de maturare este de obicei similar, ceea ce diferă este tipul de sare: sare umedă în cazul prosciutto și sare marină în cazul jamonului serrano.

Pentru obţinerea Prosciutto di Parma, porcul este hrănit cu furaje și zer din brânza Parmeggiano, de unde și gustul nutty al feliilor sale.

Porcul din care provine Jamonul Serrano este hrănit cu furaje și cereale.

Spre deosebire de Prosciutto şi de Serrano, şunca iberică este un produs obţinut de la un porc dintr-o rasă foarte diferită porcul iberic, care este crescut doar în Peninsula Iberică și se caracterizează prin a fi singurul porc la care grăsimea se infiltrează în mușchi.

În funcție de dietă, porcul iberic poate fi de: cebo, bellota sau cebo de campo.

În ceea ce privește gătitul, putem spune că italienii își folosesc prosciutto-ul mai mult decât se foloseşte jamonul, fie în paste, pizza sau faimoasele bruschete.

Pe de altă parte, șunca iberică și șunca Serrano se mănâncă crude sau, cel mult, împreună cu niște grisine sevilliene sau o delicioasă pâine prăjită. Se foloseşte și pentru a însoți salate, tortilla, ouă mărunțite sau în supe și creme …

Fie şuncă serrano, fie iberică sau prosciutto, merită sa fie încercate!

Punctele albe ce apar pe jambon sunt cristalizari formate in principal de un aminoacid(tirosina).Ele nu reprezinta indicii ai unei alterari a jamonului,din contra.Prezenta acestor cristalizari pot fi un semn ca procesul de curare si maturare este optim.

Jambonul trebuie pastrat la temperatura mediului ambient,in locul cel mai racoros si cu umiditatea cea mai scazuta al casei,fara a fi expus la conditii extreme.Odata ce sa inceput consumarea jambonului se vor folosi chiar feliile de soric taiate pentru a acoperi partea din care sa taiat jambonul.Astfel se va mentine mult mai bine,si se va evita uscarea si pierderea aromei si a gustului jambonului.

Nu, deoarece pata negra(picior negru sau copita neagra) se refera doar la culoarea copitei porcului,dar nu toti porcii iberici nu au copita neagra si nici copita neagra nu este exclusiva rasei iberice.Cea mai buna calitate se refera la alte caracteristici date de modul de alimentatie pe baza de ghinde(bellotas)in faza de ingrasare a porcului.

Uleiul de masline este unul dintre cele mai utilizate uleiuri din intreaga lume si este considerat si unul dintre cele mai sanatoase. Dar, din pacate, este si unul dintre cele mai contrafacute uleiuri.

O examinare a calitatii uleiului de masline din comert a scos la iveala faptul ca cele mai folosite sapte marci de ulei din occident erau diluate cu uleiuri mai ieftine, cum ar fi cel de floarea soarelui sau rapita, pentru a obtine profituri mai mari – dar cu pretul sanatatii noastre.

Aceste uleiuri de mai proasta calitate pot avea mai multe efecte secundare si pot fi modificate genetic sau contaminate cu pesticide.Uleiul de masline este un aliment sanatos si minunat ce poate fi folosit foarte bine si ca produs cosmetic pentru piele si par. Contine grasimi sanatoase, are un gust foarte bun si merge bine in multe retete. Dar este si o afacere foarte buna. Cateva cazuri au scos la iveala un cerc sofisticat de coruptie care afecteaza industria.

O industrie corupta 

De exemplu, in 2008 peste 400 de politisti italieni au participat la o operatiune de amploare denumita “Operatiunea Uleiul auriu”. Acestia au inchis 85 de fabrici de ulei care adaugau clorofila in ulei de floarea soarelui si rapita si il vindeau ca “ulei de masline extra virgin”. Uleiul era amestecat, parfumat, colorat si i se adaugau arome inainte de a fi vandut producatorului ca extra virgin.

Dupa acest caz, si Australia a investigat producatorii de ulei de masline si a descoperit ca niciunul dintre produsele lor nu erau pure. Nu au mai emis niciun certificat de producator in anul respectiv. Acestea, precum si alte cazuri de inselaciune au determinat Universitatea din California sa desfasoare studii asupra a 124 marci de ulei de masline extra virgin de import. Din pacate, au descoperit ca peste 70% dintre mostre au picat testul.

Cum putem testa daca uleiul de masline este de calitate

O metoda prin care ne putem proteja de uleiul de masline “fals” este evitarea uleiului “light”. Uleiurile din California, Australia si Spania par sa fie mai putin contrafacute decat uleiurile italienesti, insa cele mai sigure sunt uleiurile certificate de Consiliul International al Uleiului de Masline. E bine sa ne informam inainte de a cumpara si, cand gasim o firma de incredere, sa achizitionam cantitati mici.

Puritatea uleiului de masline se poate verifica usor acasa. Se pune sticla in frigider aproximativ 30 de minute si se verifica daca uleiul incepe sa se solidifice. Daca se intampla acest lucru, inseamna ca uleiul contine exact ceea ce ar trebui sa contina, adica grasimi monosaturate. Daca ramane lichid, insa, inseamna ca este diluat cu uleiuri mai ieftine. Nu este un test perfect, insa poate ajuta cand nu esti sigur de calitatea uleiului ales.

Un alt test ar fi cel cu flacara. Uleiul natural de masline este capabil sa mentina o flacara aprinsa pentru ceva timp. Incercati cu o candela sau chiar o lampa.

Pretul este de asemenea un element care face diferenta dintre un ulei fals si unul autentic. O sticla de ulei presat la rece, necontrafacut nu ar putea sa coste mai putin de 40 de lei/500 ml

Ambalajul. Uleiul este extreme de sensibil la lumina, asa ca un ulei de calitate va veni intr-un ambalaj de sticla inchisa la culoare ori tabla.

Data de expirare. Pentru ca uleiul este stors din masline, cu cat data de expirare este mai mica , cu atat produsul este mai bun.

Aciditatea. Urmariti pe eticheta aciditatea uleiul. Aceasta nu trebuie sa fie mai mare de 0,8.

Acreditari. Pentru uleiul din Italia, puteti verifica daca are acreditarile PDO (Protected Designation of Origin) sau PGI (Protected Geographical Indication). Acestea atesta calitatea uleiului.

Marci de ulei care au picat testul:

 • Pompeian
 • Bertolli
 • Colavita
 • Star
 • Sasso
 • Antica Badia
 • Primadonna
 • Carapelli
 • Mazola
 • Felippo Berio
 • Safeway
 • Whole Foods
 • Carapelli
 • Coricelli
 • Mezzetta

Marci de ulei care au trecut testul:

 • Corto Olive
 • Ottavio
 • Omaggio
 • Bariani Olive Oil
 • Lucini
 • Kirkland Organic
 • Lucero
 • Olea Estates
 • McEvoy Ranch Organic
 • Cobram Estate
 • California Olive Ranch

Alternative sanatoase

Daca poti, este indicat sa reduci consumul de uleiuri de orice fel. Dar chiar si atunci, e bine sa eviti uleiurile din lista de mai sus. Exista si vase de gatit care nu necesita utilizarea de ulei, iar legumele pot fi sotate cu putina apa. Iar in cazurile in care ai nevoie de ulei, este bine sa incerci unele alternative mai sanatoase.

Uleiul de cocos este foarte bun pentru gatit. Are un grad de ardere foarte ridicat si nu rancezeste la gatit, ca multe alte uleiuri de gatit. Iar daca nu vrei ca mancarea sa aiba aroma de cocos, poti folosi uleiul de cocos presat la rece, care nu are gust sau miros. Uleiul de cocos este solid la temperatura camerei si poate fi folosit pentru painea prajita, briose sau alte produse savuroase.

Este important de mentionat ca uleiul de masline este destul de controversat cand vine vorba de gatit. Multi sustin ca trebuie consumat crud, presat la rece, insa sunt si altii, chiar mai multi, mai ales in regiunea mediteraneana, care gatesc cu el de sute de ani. Care este motivul acestei dileme?

Dovezile arata ca uleiul de masline are un punct de ardere foarte scazut, ceea ce inseamna ca uleiul de masline rancezeste cand a trecut de un anumit punct. Acest lucru este considerat daunator pentru sanatate, desi nu toata lumea este de acord cu aceasta afirmatie. Cu siguranta este o decizie care trebuie luata de fiecare in parte, dupa o informare prealabila.

In concluzie, este important sa citesti cu atentie etichetele, pentru a nu fi pacalit cu un ulei de rapita care are doar o urma de ulei de masline in el. Pentru siguranta, foloseste uleiul de masline pentru salate sau stropeste putin mancarea dupa ce este deja gatita.

Voi ce ulei de masline folositi despre care credeti ca este intr-adevar autentic?

Sursa utilizata: https://lifehacker.com/the-most-and-least-fake-extra-virgin-olive-oil-brands-1460894373

Avem cele mai neobișnuite și interesante pasiuni. Dar, recunosc, nu am mai auzit până acum de cineva pasionat de tăierea jamonului. Poate pentru că jamonul este spaniol și pentru că tăierea acestuia implică un instrumentar adecvat, multă răbdare și precizie. Daniel Gorgu este cortador de jamon, pasionat de aroma și textura jamonului iberico și serrano. Iniţierea în tainele meseriei s-a făcut în Spania, unde a locuit o vreme. În prezent, cutreieră prin ţară pentru a oferi o experienţă culinară ieșită din comun în cadrul evenimentelor.

Ce înseamnă de fapt să fii cortador de jamon?

În viaţa de zi cu zi sunt broker imobiliar, iar în timpul liber, cortador de jamon. Cortadorul de jamon este o pasiune la care ţin foarte mult și care mă ajută să mă relaxez. Felierea jamonului este considerată o artă în Spania, iar rolul unui cortador este acela de a scoate în evidenţă toate aromele unui bun jamon. Fiecare jamon are atașată o etichetă unde se regăsesc toate informaţiile necesare, începând de la locul nașterii porcului, locaţia de depozitare, numărul de lot, plus umiditatea și temperatura aerului.

Cât de important este instrumentarul?

Este foarte important! Cortadorul are nevoie de un suport profesional pentru felierea jamonului. Acesta trebuie să fie foarte stabil și, dacă se poate, giratoriu și reglabil. Cuţitele ocupă un rol major, cele mai importante fiind cele pentru felierea jamonului, cuţite speciale cu lama lungă și foarte flexibilă. Anca Melinte se ocupă de vestimentaţia mea și tot ea mi-a făcut trusa pentru cuţite.

Ce tipuri de jamon tai?

Câteodată mai lucrez și cu jamonul serrano, dar îmi place foarte mult să lucrez cu jamonul iberico sau pata negra, cum i se mai spune, un produs unic în lume. Jamonul iberico provine dintr-o rasă nativă de porci negri crescuţi doar în sud-vestul Peninsulei Iberice. Ei trăiesc și se hrănesc în libertate cu ghindă și iarbă. Ghinda oferă fiecărui jamon iberico culoarea, aroma și textura caracteristică. Timpul de maturare durează între 18 și 48 de luni.

Există vreo legătură între gust și cât de subţire este tăiat jamon-ul?

Când vine momentul degustării, jamonul se taie în felii mici şi foarte subţiri, de aproximativ 2-3 centimetri lungime, iar secretul este să fie servit la o temperatură de 22-25 de grade, astfel încât să se topească în gură. Dacă acesta ar fi tăiat mai gros, ar fi foarte greu de mestecat.

Unde ai deprins meșteșugul?

Am locuit în Spania o perioadă de timp și am lucrat într-o fabrică de jamon. Acolo am învăţat toate secretele, începând de la procesul de sărare, preparare și maturare, până la cel de dezosare și, în cele din urmă, la felierea lui la mână cu un cuţit special. Mi-am dorit atât de mult să devin cortador de jamon încât eram dispus să lucrez în afara job-ului pe care îl aveam și fără bani, așa că într-o zi m-am prezentat la un restaurant și le-am propus să fiu cortador. De atunci am început să tai jamon, iar acum particip la tot felul de evenimente prin ţară.

Începând cu 1999 OLMEDA ORIGENES selectează bijuteriile gastronomiei spaniole. Alimente unice, sănătoase, originale și autentice de la mici artizani rurali. OLMEDA ORIGENES exportă #BESTSPANISHFOOD in mai mult de 40 de țări și cele mai bune hoteluri și restaurante din lume.

Vezi catalogul pentru mai multe detalii

Când vorbim despre temperatură la Jamonul Spaniol, vorbim despre unul dintre aspectele fundamentale ale consumului său. Dacă dorim să ne bucurăm pe deplin de caracteristicile organoleptice ale unui Jamon, va trebui să ținem seama de temperatura la care o vom gusta.

Temperatura optimă la care un Jamon trebuie să fie pentru consum este între 20 și 24 de grade.

Ce se întâmplă dacă Jamonul este rece?
Dacă sunteți sub aceste temperaturi, adică Jamonul este rece la degustare, (mai ales dacă vorbim despre o sunca 100% iberică), grăsime nu se topește așa cum ar trebui și pierde mult din arome care defapt definesc aceasta specialitate. Cu o temperatură potrivită, fuziunea grăsimilor care contribuie la textura acestei delicatese în gură este optimă.

Aceste jamoane au o grăsime cu o calitate extraordinară și, în mare parte, este ceea ce dă buchetul atât de caracteristic acestor piese. Dacă vom consuma jamonul atunci când nu este la temperatura potrivita, vom pierde multe nuanțe pe care această piesă ni le-ar oferi și jamonul va merge în stomac fără a putea fi savurata la adevarata valoare.

Mai intai o vom percepe prin nas si apoi in gura, atat la inceput, cat si in faza ulterioara gustata odata.

Cand tii o felie de Jamon Iberico de Bellota 100% în gura , vom simți mai întâi o senzatie moale, si o dată ce temperatura corpului nsotru va creste temperatura feliei, aromele se intensifica. Procesul de mestecat împreună cu ușoară creștere a temperaturii ,vor determina eliberarea unei serii de compuși aromatici care ne vor da senzații unice. Profesional folosim termenul “aromă” care este percepția comună sau senzația continuă produsă de compușii chimici ai unui produs alimentar și care impresionează simultan gustul, mirosul și atingerea.

Dacă jamonul nu este la temperatura recomandată, vom pierde o parte din această experiență.

În unele restaurante, au tinut șuncă în camere refrigerate și o iau direct pentru a fi tăiate fără să fi temperat-o puțin puțin câte puțin. Pentru mine e ca și cum ați fi comparat cu un pahar de șampanie fierbinte, ceea ce nu este același lucru? experiența se schimbă complet, pe lângă faptul că este un “păcat absolut”.

Ce se întâmplă dacă jamonul este cald?
Dar cum ar fi, de exemplu, vara? După valul recente de căldură, am trăit în țara noastră, unde am atins temperaturi de 40 de grade și mulți dintre noi ne-au întrebat, cum afectează jamonul?

Cu aceste temperaturi bucata de jamon va transpira excesiv și începe să piardă mai multă grăsime decât este necesar, modificând o parte din caracteristicile sale organoleptice.

Punctul de topire al grăsimii este de 30 ° C, iar unele dintre moleculele aromatice oferite de acest jamon se evaporă sau raman pe suprafața farfuriei unde am servit , astfel perzand din calitatea savurarii. Când vorbim despre mai multe clase, grăsimea poate chiar să-și schimbe structura (este ca și cum ar fi fost fiartă) și aromele și aromele piesei sunt deformate.

Temperatura ideală pentru a păstra un Jamon Spaniol este între 10 și 15 grade, similară cu cea din camara uscata. Nu se recomanda a fi tinut in frigider la temperaturi scazute pentru ca poate sa-l deterioreze.
Totodata,temperaturile mai mari,nu-l afecteaza atata timp cat abia la 30grade C are punctul de topire al grasimii iar partea care se consuma este sigilata de fapt in grasimea si coaja exterioara care se decoperteaza in momentul consumului.

17 Iunie 2019
De ce se agaţă jamonul spaniol de tavan?
Fără îndoială, ați observat jamoanele agățate de plafoanele barurilor de tapas, în restaurantele sau piețele din Spania. Aroma distinctă, sărată, lovește nasul de îndată ce intri și îţi lasă gura apă imediat…

Agăţarea jamonului din tavan a început în Spania, ca o tradiție culturală cu secole în urmă și încă a mai rămas şi în prezent. Pe lângă tradiţia culturală, suspendarea jamonului din tavan are şi un scop practic. Când jamonul atârnă din tavan, se usucă și îşi intensifică aromele. Astfel, ventilația corespunzătoare asigură produsului menţinerea înaltei calităţi a texturii şi aromei. Veți observa că majoritatea jamoanelor care atârnă au o ceașcă mică de hârtie înfiptă în partea de jos numită chorrera (“pălărie mică”)- ceaşcă care colectează grăsimea care se scurge din produs, în timp ce acesta se usucă.

Spanish ham cellar. Food industry

 

Între 27 și 30 iunie, Street FOOD Festival se întoarce în Brașov. Dacă vrei să închei bine prima jumătate a anului și vrei să începi cu noroc cea de-a doua, atunci trebuie să ne vizitezi în Parcul sub Tâmpa. Vei găsi rețete care au călătorit din toate colțurile lumii ca să ajungă la tine, muzică live, activități pentru copii, cinema în aer liber și alte surprize pe care nu ți le spunem că atunci nu s-ar mai numi surprize. Rămâne stabilit: ne revedem la Street FOOD Festival Brașov.

Jamonul Spaniol va fi prezent si de aceasta data spre incantarea publicului!!!Nu ratati ocazia sa va rasfatati cu un Tapas cu Jamon!!

Un Tapas cu Jamon,simplu si delicios!

Broadening our frontiers of distribution: supplying in Romania

 

Olmeda Orígenes is proud to announce that we have started to supply our products in Romania thanks to our agreement with Atalanta Company. Atalanta Company is a logistic warehouse fully dedicated to the export of Romanian food and import of Spanish food mainly. As for exportation of Romanian products, the company has a consistent network of regions where it is operative: in countries such as England, Spain, Portugal, Cyprus, France, Denmark, Holland and Canada.

Genu Gorun, owner of the company, is supplying a great range of food products together with the recently incorporated Olmeda Orígenes. The company is fully engaged in importing high quality products from Spain, offering only top ranked products. Likewise, they have a consistent logistic system which enables them to ensure the best service at the right time for the consumer. Strong effort and dedication have made possible to supply in Romania, in order to take the most appreciated Spanish gastronomy products to our Romanian neighbours in the European east. Atalanta is specialized in Food Service, Retail and On line E- Commerce. Olmeda Orígenes delicatessen products are available at their e-commerce webpage, ATALANTA E-COMMERCE.

Olmeda Orígenes will offer in Romania a wide range of selected products such as: delicious cured hams like Jamón Ibérico de Bellota and Jamón Gran Reserva. More than thirty five varieties of cheese, including those exclusive from different autonomous regions such as Manchego Cheese from Toledo, Idiazabal cheese from Navarra, San Simón da Costa from Galicia, and Mahón cheese from Menorca. They will also offer Mojo Picón by Mojo Ayanto, a speciality from the Cannary Islands, as well as an extensive variety of table olives from the Andalusian orchards including Arbequina, Gordal, Manzanilla and pickles, together with the best olive oil from the plains of Granada.

 

SURSA: http://olmedaorigenes.com/olmeda-origenes-in-romania/

Sfaturi importante pentru alegerea unui ulei de calitate

Un criteriu relativ sigur ramane pretul. Cu cat platesti mai mult pentru o sticla de ulei de masline extravirgin, cu atat sansele sa fie cu adevarat de calitate sunt mai mari.

Cumpara doar uleiul de masline ambalat in sticle inchise la culoare sau in butoiase metalice, fiindca lumina afecteaza calitatea produsului.

Culoarea uleiului de masline propriu-zis nu este un criteriu al calitatii produsului. Acesta difera de la verde la auriu datorita maslinelor folosite.

Mirosul si gustul, in schimb sunt criteriile poate cele mai importante in alegerea uleiului de calitate. Evita-l pe cel care miroase a ranced, a mucegai, care are gust metalic, de ars sau de carton. Gustul uleiului de masline extravirgin real este puternic, fructat, piperat, amar si uneori inecacios. Aciditatea uleiului extravirgin trebuie sa fie sub 0,8.

E bine sa cumperi uleiul de masline cat mai aproape de data de culegere a maslinelor (unele sticle au inscrisa data recoltarii maslinelor). Daca nu au precizata aceasta data, uita-te dupa data expirarii. Termenul de valabilitate ar trebui sa fie de doi ani de la data imbutelierii.

Studiile realizate indica faptul ca odata cu trecerea zilelor, saptamanilor, lunilor si anilor, dupa recoltare continutul de polifenoli din masline si uleiul de masline se diminueaza.Beneficiile aduse sanatatii de uleiul de masline sint in proportie de 99% legate de prezenta acestor polifenoli.

„Trebuie sa ne gandim la uleiul de masline ca la un suc de masline cu o viata de cel mult doi ani”, atrage atentia Selina Wang, director de cercetare in cadrul UC-Davis Olive Center.

Altfel spus, dupa 24 de luni de la recoltarea fructelor, ceea ce inseamna poate 18 luni de la presare si imbuteliere, uleiul de masline nu mai aduce niciun beneficiu sanatatii – este doar o grasime vegetala.

Autorul cartii „Extra virginitate: sublima si scandaloasa lume a uleiului de masline”, Tom Mueller sustine ca 70% din uleiul de masline vandut in toate magazinele din lume este amestecat cu uleiuri de slaba calitate, fiind astfel extrem de periculos pentru sanatate.

Iar interesul este mare pentru aceasta diluare, intrucat industria uleiului de masline este de miliarde de dolari anual.

Mueller a facut testul „virginitatii” pentru toate marcile de ulei de masline vandute in Australia si, in urma analizelor, a constatat că nici macar o singura marca de ulei de masline nu era „extra virgina”!

E foarte greu in a spune, doar prin gustare, daca un ulei de masline este cu adevarat „extra virgin”; nici macar expertii n-o pot face. Exista insa un truc prin care puteti afla daca uleiul de masline este unul veritabil.

Testarea uleiului de masline

Uleiul de masline este inflamabil si ar trebui sa fie capabil sa intretina arderea unei lampi. Daca n-o face, inseamna ca nu este ulei de masline extra-virgin.

Un alt test simplu si relevant este urmatorul: pune pe o farfurie un servetel peste care adaugi o lingura de ulei de masline si il lasi 24 de ore si vezi a ce miroase. Apoi ii dai foc si mirosi din nou pentru a vedea daca miroase a masline sau gudron.

Scopul nostru impreuna cu Olmeda este de a aduce cele mai bune preparate din bucătăria spaniolă clienților noștri din întreaga lume. Olmeda Origenes este o marcă spaniolă autentică, care a moștenit arome naturale și artizanale ale tradiției alimentare spaniole. Echipa noastră dedicată nu vă oferă nimic decât cel mai bun serviciu clienți.

Afacerile puternice și etica personală reprezintă o valoare de bază a  Olmeda Origenes, iar relația noastră cu furnizorii și importatorii se bazează pe loialitate, onestitate și generozitate reciprocă.

error: Content is protected !!
×