Rasa inițială de porci Duroc (cunoscută și sub numele de „Old Duroc”) are rădăcini în porcii iberici. În perioada în care spaniolii și portughezii aveau colonii pe continentul
American, aceștia au adus cu ei diverse rase de porci iberici în America de Nord. Acești porci iberici au fost apoi încrucișați cu alte rase de porci „albi”, aduși de britanici.
Ulterior, a avut loc o nouă încrucișare între rasa Old Duroc și Jersey Red, o altă rasă de porci albi adusă tot de britanici în America de Nord. Rezultatul acestei încrucișări a fost rasa Jersey-Duroc, care ulterior a primit denumirea simplificată de Duroc. Aceasta este rasa de porci cunoscută astăzi sub numele de Duroc, și își are originile în Statele Unite.
Particularitățile cărnii
Șunca produsă din porci 100% Duroc are o culoare roșu închis, similară cu cea a porcilor iberici. În anii 1970, rasa de porci Duroc din America de Nord a fost importată în Spania și Portugalia. Datorită trăsăturilor genetice comune cu porcii iberici, în Spania, unii specialiști din domeniu considerau că aceștia fac parte din categoria de porci iberici, dar numai dacă sunt 100% puri Duroc. Aceștia sunt numiți Duroc-Ibérico.
Cu toate acestea, dacă sunt încrucișați cu porci albi, acești porci sunt denumiți simplu Duroc, atâta timp cât au cel puțin 50% gene din rasa Duroc, dar nu mai pot fi numiți Duroc-Ibérico, ci doar Duroc.
Produsele noastre din porci Duroc
Produsele marca Hermanos Hoyos sunt reprezentate de încrucișările porcilor Duroc cu rase precum Pietrain, Large White și Landrace. Rezultatul acestei combinații este Jamón Blanco Serrano Gran Reserva, care are o perioadă de maturare de 24 de luni. Din acest motiv, culoarea roșie a șuncii este mai deschisă decât cea a șuncii obținute din porci 100% Duroc din America de Nord.
În ceea ce privește porcii iberici folosiți în încrucișare, aceștia provin, de obicei, din rase iberice precum Manchado, Retinto și Entrepelado.
Pe scurt, rasa Duroc pe care o comercializăm este o combinație între rasele de porci iberici și rasele de porci albi, care au fost aduse în America de Nord în urmă cu secole. Astfel, Duroc reprezintă un punct de legătură între aceste două tipuri de porci, păstrând caracteristici genetice de la ambele părți, ceea ce face ca produsele obținute să fie de o calitate unică.