1. Jamonul nu trebuie depozitat la temperaturi scăzute
În ciuda faptului că jamonul este în esență carne de porc maturată crudă, depozitarea sa nu necesită temperaturi scăzute. În plus, frigul este în detrimentul gustului acestei delicatese. Jamonul trebuie păstrat într-o încăpere bine ventilată, cu umiditate scăzută, unde temperatura poate fi între 16 și 20 ° C, adică în condiții normale de uz casnic.
2. Feliile de jamon pot fi congelate sau depozitate în frigider
Cu toate acestea, pentru menținerea gustului autentic, recomandăm consumarea lor la temperatura camerei.
3. Nu este recomandată păstrarea jamonului mult timp in ambalaj sau folie alimentară
Păstrarea lui în folie de plastic se poate face numai pe o perioadă scurtă, de exemplu pentru transport.
4. Un jamon început poate fi consumat timp de 4 luni
În același timp, este necesar să se ia măsuri pentru a se asigura ca zona de tăiere să rămână proaspătă şi neoxidată. Este suficient ca odată început să acoperiţi jamonul cu o hârtie pergament sau un prosop de bumbac curat. Puteți sa ungeţi pergamentul cu ulei vegetal sau pur și simplu sa tamponaţi carnea cu un ulei vegetal la alegere.
5. Feliile proaspăt tăiate sunt recomandate a fi consumate imediat
Cum am menționat anterior, feliile rămase pot fi depozitate fără probleme în frigider. Este indicat să nu folosiți un film alimentar care va reduce din calitatea produsului, ci o folie sau hârtie pergament, care să nu vină în contact cu direct cu carnea. Cel mai bine este să acoperiți farfuria cu felii de jamon cu un prosop umed. Şi în această formă, produsul este de dorit să nu se păstreze mai mult de 12 ore. Înainte de consum, jamonul din frigider trebuie menținut pentru câteva minute la temperatura camerei pentru a-şi recăpăta gustul său natural.
6. Atenție la depozitarea jamonului lângă alte produse cu miros pronunțat
Când depozitați jamonul lângă alte produse care au un miros pronunțat, să aveţi în vedere că acesta îl poate împrumuta cu ușurință, iar calitatea gustului feliilor de jamon va fi deteriorată iremediabil.
7. Mucegaiul – motiv de îngrijorare?
În cazul în care apare mucegai pe suprafaţa jamonului neînceput, acest lucru nu înseamnă că produsul este deteriorat. La urma urmei, mâncăm brânză cu mucegai și fără teamă bem brandy tot cu acest miros caracteristic. Mucegaiul dovedeşte că acesta are o origine naturală nobilă și nu poate fi vorba despre deteriorarea produsului. Trebuie doar să curățați suprafața cu un prosop înmuiat în ulei vegetal și să începeti să îl tăiați. Dacă stratul de grăsime de sub piele are un gust amar, acesta trebuie de asemenea eliminat.
8. Punctele albe – ce sunt acestea?
Punctele albe reprezintă rezultatul procesului de cristalizare a tirozinei și acumularea de aminoacizi tirozinici, iar apariția lor fiind caracteristică maturării. Nu este nicidecum un semn de îngrijorare ci o garanție a calității.